Lover og reglerPolitikk

Stemmerett på hytta

I Aftenposten i dag kan en lese om at Norsk hyttelag går ut med at hyttefolket bør få stemmerett! Dette er en sak som har pågått lenge og som Hvaler Hytteforening selv har tatt opp med politikerne på Hvaler.

Det er skremmende og underlig lesing å se at leder for lovutvalget lagdommer Ørnulf Røhnebæk, som etter å ha lest innlegget syns saken er «interessant», men at lovutvalget ikke har tatt denne problemstillingen opp, og heller ikke har vurdert det i sitt arbeid som nå er i sluttfasen. At dette går an er forunderlig når denne problematikken har vært tatt opp av flere instanser som blant annet Norges Hytteforbund i flere år. Problematikken eskalerte når innføringen av eiendomsskatt kom. De ulikheter og da stort sett til disfavør for eiere av fritidsboliger.

Alle vet vi at hytta bringer med seg mange følelser. Det er stort sett her det blir krangel i en familie når hytta skal deles ved arv. Det er noe spesielt med hytta, her har barna vokst opp, det er samlested og en nyter friluftslivet til fulle.

I 2015 ble det etablert et «Samarbeidsforum» mellom administrasjonen i kommunen og Hvaler Hytteforening. Både politikere og kommunen ser viktigheten av hyttefolket og har hatt ønske om et tett samarbeid. Inntil tre ganger pr. år har vi hatt faste møter med egen agenda, og det føres protokoll fra møtene.  Hytteforeningen har også nå fått gehør for at oppsatte agenda sendes til politisk ledelse i kommunen slik at saker som blir tatt opp på disse møtene blir kjent også for politikerne.

Ønske om stemmerett i egen hyttekommune bør utredes og flere modeller bør kunne drøftes. Det er mange sider av saken, men at en kan finne en modell for å få til dette burte være mulig.

Jeg håper nå at de politikerne som det refereres til i ovennevnte avis, ikke bare sier at det er «spennende å tenke nytt» – men virkelig tar saken inn over seg og vurdere nøye alvoret i dette og ikke minst det må være lov å gjøre endringer på et eksisterende prinsipp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.