Diverse

Snegledugnad

snegle

Vi går til aksjon mot brunskogsneglene under mottoet «Ta Hvaler tilbake – gjenskap balansen og bærekraften i økosystemet». De store, glupske sneglene har invadert store områder på øyene våre, og de holder seg absolutt ikke skjult og på diskret avstand fra hus og folk. Tvert imot gjør de stor skade på hagevekster, i tillegg til at de er ekle å skli på. Vi vil derfor oppfordre alle, fastboende og hytteeiere, til å gå sammen om å stoppe invasjonen og slå sneglene retrett.

Vær solidarisk mot naboene og vårt felles økosystem, selv om du personlig ikke er interessert i hagebruk!

Her er noen fakta:
• Sneglene må ha et sted å bo – fjern derfor dødt plantemateriale, klipp plenen, – også strå og ugress i randsonen rundt eiendommen
• Slutt med den gammeldagse «komposten» – som bare er en råtehaug. Når man legger kvist, løv og gressklipp i dynger i hagen, lager man et perfekt sneglehotell. Hageavfall kan enten varmkomposteres i termoisolert binge, brennes, graves dypt ned eller leveres til Sandbakken.
• Fjern og drep sneglene etter hvert som de dukker opp. Ikke sleng dem over til naboen!
• August er parringstid for brunskogsneglene. Da bør du være ekstra opptatt med å lokke, plukke og drepe snegler.
• Fjern eggene. Sneglene vil legge egg til frosten kommer. Eggene er kulerunde, melkehvite og cirka tre millimeter i diameter. Uskadeliggjøres ved å legge dem i en bøtte og helle kokende vann over.
• Eggene finner du under steiner og planker, i gamle komposthauger eller andre fuktige skjulesteder. Sjekk også sprekker i jorden.
• Hver snegl legger inntil 400 egg. Ganger du det med for eksempel 25, så får du 10.000 snegler til våren.
• Fjern / brenn dødt gress og løv om våren. Dette vil samtidig redusere utbredelsen av flått. OBS! Brenning er ikke tillatt overlatt, men raking, klipping og rydding er også en god metode.
• Sett opp sneglefeller for å få kloa i flest mulig på èn gang. En skål / beholder med trang åpning, fylt m f.eks. øl (Munkholm er også snegle-snadder!), lokker til seg krypene. Da blir de lette å finne og uskadeliggjøre.

AVLIVNING
• Vi ønsker et bærekraftig økosystem på Hvaler, derfor vil vi ikke anbefale bruk av nematoder (innvollsparasitter) som f.eks. Nemaslug, ei heller kjemikalier. Grunnen er at historien viser flere feilslåtte eksempler på forsøk med innføring av parasitter for å bekjempe en dyreart – hvor enten angjeldende art er blitt immun mot parasitten, eller parasitten har tilpasset seg andre vertsdyr og tatt livet av disse i tillegg / i stedet. Kjemikalier vil alltid utgjøre en belastning for plantelivet og jordsmonnet, og også for de dyrene som spiser døde snegler som er drept på denne måten. Vi ønsker ikke å utfordre naturen vår ved å bruke disse metodene så lenge vi har et alternativ.

• Bioforsk anbefaler at sneglene avlives ved å klippes i to. Deretter tømmes kokende vann over, dette vil drepe eventuelle befruktede egg. Hvis man i tillegg setter denne sneglesuppa et par døgn i dypfryseren blir alle egg uskadeliggjort, og sneglerestene kan komposteres eller graves ned. De kan også leveres i restavfallet til kommunal renovasjon.

• Diskusjon rundt dyrevelferd har også omfattet brunskogsnegler. Snegler omfattes ikke av dyrevernloven, det gjør heller ikke f.eks. meitemark – derfor fisker vi fortsatt med levende agn. Det er mulig å avlive sneglene ved å tømme grovt salt over dem. Saltet vil oppløse dyret i løpet av svært kort tid, og befruktede egg blir også uskadeliggjort ved denne metoden.

Ta Hvaler tilbake – et samarbeidsprosjekt mellom Hvaler Hytteforening, Hvaler kommune og Hvaler Hagelag

3 thoughts on “Snegledugnad

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.