Diverse

NORDLYSET KAN OPPLEVES PÅ HVALER

Fredrikstad Blad hadde en interessant innlegg uke 41 om Nordlyset
De skriver at det er ikke bare Nord-Norge, Svalbard etc. som kan oppleve nordlyset, Sist torsdag kveld hadde vi en uvanlig sterk nordlysaktivitet. Det var ypperlige muligheter for å se det fantastiske fargespillet langt sør i Europa. Dessverre var det skyer over Østfold, men høstmånedene byr på flere sjanser, og det gjelder å bruke dem.
Det er flere nettsteder som har laget egne nordlysmeldinger, og det finnes apper. Bla.en som heter Northern lights, som også gir meldinger for Fredrikstad-distriktet. Storm og TV2 gir også daglig oppdatering.
Det tar et par dager fra sola får et hull i koronaen til de elektrisk ladde partiklene når jorda og dras inn i det magnetiske feltet ved polene. Dermed kan nordlyset varsles på forhånd. Det hjelper jo lite at forholdene ligger til rette, hvis himmelen er dekket av tette skyer som det var sist torsdag.
Mange er ikke klar over at en titt og ofte kan se nordlyset også i vår del av landet. Anne Margrethe Lie på Asmaløy har tatt noen fantastiske nordlysbilder på Hvaler som ligger ute på hennes Facebook-side. Hun kan fortelle at den beste nordlysdagen i fjor var 20. desember, da himmelen skinte i svært sterke farger. Lie forteller at hun ser og fotograferer nordlyset på Asmaløy hele vinterhalvåret, men fenomenet kan også ses på klare ettersommerkvelder. Den mørke himmelen på Asmaløy gir ypperlige observasjonsforhold.
Nordlyset kan opptre under hele døgnet, og gjennom året, og vi kan bare se det når det er mørkt. Hvis du skal ut å se etter nordlys, finn et mørkt sted, gjerne et stykke fra byen for å unngå skinn fra gatelys og bygninger, og kikk mot nord.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.