Politikk

Hvilken status har egentlig hyttefolket på Hvaler?

Leserbrev sendt Fredrikstad blad

De nasjonale myndigheter gikk ut og la ned forbud for å overnatte på egne hytter. Dette ble respektert og overholdt stort sett av de fleste hytteeierne på Hvaler. Til tross for dette var det mange ukvemsord og mange lite hyggelige kommentarer til hyttefolket i de digitale medier. Det er faktisk anledning til å se til hytta selv om det ikke er anledning til å overnatte. En ting vet alle som har fast eiendom er at står noe ubebodd så kan det komme både skadedyr og uvedkommende gjester. Så det å få se til hytta, snakke med lokale håndverkere og gjøre avtaler for utbedringer er fullt mulig. Samtidig som en da støtter opp om de ordrebøkene som sannsynligvis for mange begynner å bli relativt slunkne.  

Hvaler Hytteforening har hele tiden støttet opp rundt det de nasjonale myndigheter påla hyttefolket. Samtidig i perioden har foreningen hatt en god dialog med kommunenes ledelse. Myndighetene kom så med informasjon om at «hytteforbundet» skal oppheves mandag 20.4. Dette har selvsagt gledet mange, og flere ser nå frem til å starte opp vårarbeidet både inne og ute på hytta. Senere samme dag som det gikk ut informasjonen om at hyttefolket igjen kan få reise til hytta sier helseministeren da han ble utfordret på begrensingene at han definerte uønskede fritidsreiser som reiser utenfor egen bo- og arbeidsmarkedsregion.  

Parallelt med dette kan vi lese at ordføreren på Hvaler gir tilgang til campingturister, bobiler og igjen åpner båthavnene – en uke tidligere enn hva datoen er satt for hyttefolket på Hvaler. Altså hyttefolket som holder liv i øyriket når det gjelder kommunale avgifter, eiendomsskatt og det lokale næringsliv blir utestengt ytterligere en periode!

Hva hadde vel Hvaler hvert uten hytter. Det er registrert ca. 4300 hytter på Hvaler og ca. 2100 boliger. Det sier seg selv at inntektene kommer fra hyttefolket og at næringslivet og ikke minst kommunen selv ikke hadde greid seg uten fritidsboligene. 

Hvaler Hytteforening stiller seg undrende til at Hvaler kommune gir små gruppering tilgang til øyriket, før de åpner for den største og viktigste gruppa nemlig fritidsboligeierne som legger igjen betydelige summer hvert år. Jeg oppfordrer nå kommunens ledelse til å tenke igjennom hva som har blitt sagt og gjort. Det går ikke an å si at de som bor i nærkommuene kan komme, men ikke at alle som eier en fritidseiendom på Hvaler kan komme.

Nå bør det være slutt på den negative praten om og til hyttefolket på Hvaler. Nå er det på tide at den berømte «flisa» snur, og at positiviteten og forståelsen for hvor viktig hyttefolket er kommer til syne både i handling og ord. Vi vet alle at ordets makt er stor!

Hvaler Hytteforening oppfordrer nå kommunenes ledelse til å endre litt på sin ordbruk og legge mer til rette for at hyttefolket når vi nå kommer etter 20.4., både blir tatt godt imot av kommunen og av øyrikes innbyggere.

Hilsen

Mona Flemmen

Hvaler Hytteforening 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.