Diverse

Er hytteeiere uønsket på Hvaler?

Her er en sak fra Fredriksstad Blad:

Innlegg

2178584641

Tor Prøitz
Fylkestingsmedlem for Høyre
Med forbehold om at Fredriksstad Blad refererer rett, kan det se ut som at hytteeiere er noe som Hvaler kommune kunne greid seg uten. Jeg henviser til to oppslag den siste tiden i tillegg til flere oppslag som viser til at det ikke er enkelt å være hytteeier på øygruppen.
Det arbeides med revisjon av Hvalers kommuneplan. Jeg håper kommuneplanen også vil ta for seg betydningen av at Hvaler kommune har tillatt å bygge over 4000 hytter. Hva hadde Hvaler vært uten hytter?
Mange øyer med noen få fastboende, antagelig færre enn i dag, neppe fastlandsforbindelse med nedbetalt vei og tunnel, lite kjent i landet og utenfor landet, svakt omdømme fordi øygruppen ville være lite kjent, noen få hvite hus med røde båtnaust ved sjøen innerst i fjorder og viker unna sterk vind og bølger, en kyst sett fra sjøen nesten uten bygninger og høyst sannsynlig en enda verre økonomi enn i dag.
Slik har det ikke blitt. Hvaler er en kommune med stor aktivitet, er en perle på Østfoldkysten, viden kjent for gjestfrihet, yrende sommerliv og rolige vintre som også har sine sterke kvaliteter. Hytteeierne har vært med på å forme det Hvaler vi kjenner i dag. Kommuneplanen skal ta hensyn til statlige lover og forskrifter som regulerer hyttebygging. Likevel bør en kommuneplan legge forholdene slik til rette at det uttrykker hyttenes betydning for hvalersamfunnet.
Vi har en lovgivning her i landet som skal sikre godt helsestell uansett hvor nordmenn bor i landet. Hvaler kan bli ytterligere kjent hvis de vil forhindre hjemmehjelpsbesøk på hytter ved at de ikke vil tillate atkomst til hyttene med vei. Dette passer svært dårlig inn i hvordan mange innretter seg med flere steder å bo avhengig av bl.a. årstider.
Hytteeierne er opptatt av å vedlikeholde sine hytter på en god måte. Dette kan bety endringer i plassbehov, valg av farge på hyttene og ikke minst på vindskiene(!). Noen ganger kan det virke som at det offentlige regulerer langt inn i hva som normalt kan avgjøres privat.
Uheldige naturinngrep blir brukt som begrunnelse for å begrense hytteatkomst og hyttebruk på Hvaler. Hvis det er tilfellet, hvilket jeg neppe tror er riktig, bør det ses sammen med folks glede over hyttelivet som en del av folkehelsen og egentlig hva hyttene betyr for Hvaler. I en undersøkelse gjennomført av Østfoldforskning i 2012 tilfører hyttefolket ca. 50.000 kroner per år per hytte.
Samspillet mellom verdien av hytteliv og allemannsretten kan være konfliktfylte. Respekt for privatlivets fred bør ikke ødelegge for allemannsrettens betydning for friluftsliv. Hytteliv er også friluftsliv og balansen mellom praktisering av allemannsretten og hytteliv håper jeg kommuneplanen vil inneholde noe om.
Kommuneplanen er en viktig plan for utvikling av et lokalsamfunn. For Hvaler må det være av stor betydning å ta tilstrekkelig hensyn til en av de viktigste aktørene i Hvalersamfunnet – hytteeierne.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.