Avgifter & skatter

Eiendomsskatten øker i Hvaler – unødvendig, mener opposisjonen

Foto: Geir A. Carlson

Av Lars Lande, gruppeleder for Høyre, og Eivind Borge, uavhengig representant, HvalerPublisert:16. desember 2020, kl. 11:12.

«Hvaler trenger gode løsninger som kan iverksettes nå! Bedre økonomistyring av kommunens inntekter og kostnader, er et slikt tiltak.»

LESERBREVDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I sosiale medier raser debatten om Hvalers budsjett, regnskap, økonomi og forslaget om å øke eiendomsskatten. Ordføreren forklarer på Facebook at de ikke har økt eiendomsskatten og bruker lønns- og prisvekst som argument. Ved å legge pris- og lønnsvekst på eiendomsskatten fra 2013 har ordføreren regnet seg frem til at eiendomsskatten i dag skulle vært på 47 millioner. Siden posisjonen har lagt seg på 46,7 millioner, konkluderer ordføreren med at de ikke har økt eiendomsskatten!

For det første er det absurd å legge lønnsveksten alene til grunn for avgiftsøkninger. Dette er ikke et argument for at en befolkning må betale mer penger til kommunen når kommunen regnskapet viser at inntekter og kostnader ikke forvaltes på en god måte. Det er jo bare til å lese Hartmann-rapporten så forstår man dette! For det andre er det uomtvistelig at eiendomsskatten fra 2,09 til 3,5 promille og et løftebrudd fra Arbeiderpartiet.

Ordføreren sier også at kommunebudsjetter og private virksomheters budsjetter ikke er helt sammenlignbare fordi kommunen ikke har som formål å tjene penger. Det kan vi være enige om, men også en kommune må forholde seg til inntekter og kostnader. Det er vår plikt å forvalte skattepengene til innbyggerne på en god måte. Selv ikke kommuner kan over tid gå med underskudd.

Det er heller ikke greit at driftskostnadene i kommunen øker fortere enn den generelle kostnadsøkningen ellers i samfunnet. Ordføreren påpeker at kommunens beste investeringer ligger i penger som brukes til kunnskap og helse hos barn og unge, i helse og god omsorg og trygghet for eldre og ivaretagelse av miljøet. Dette er det ingen som er uenig i, men dette er langsiktige investeringer.

Hvaler trenger gode løsninger som kan iverksettes nå! Bedre økonomistyring av kommunens inntekter og kostnader, er et slikt tiltak.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.